Με ίδιες διαιτησίες (όπως σε Καραϊσκάκη) σε ΟΑΚΑ-Τούμπα, η εξυγίανση θα τον στείλει με -5 στα πλέϊ οφς!

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το blog του στο gazzetta την κατάσταση στη μάχη του τίτλου ενόψει των ντέρμπι και το ρόλο που παίζουν οι ξένοι διαιτητές.

Λένε όλοι ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στα πλέϊ οφς. Κανένα πρωτάθλημα δεν θα κριθεί στα πλέϊ οφς, λέω εγώ, αν ο Ολυμπιακός χάσει στην κανονική διάρκεια της σεζόν από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ σε ΟΑΚΑ και Τούμπα. Με πέντε πόντους διαφορά από τον δεύτερο στα πλέϊ οφς, ο πρώτος δεν χάνει τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτή την στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος να παίξει διαδοχικά με ΑΕΚ έξω, Ξάνθη μέσα, Ατρόμητο έξω, Πανιώνιο μέσα, ΠΑΟΚ έξω, Παναιτωλικό μέσα. Τρικλοποδιές θα του βάλουν και σε τουλάχιστον δύο-τρία ματς από τα υπόλοιπα, τα εκτός ντέρμπι, αλλά ας υποθέσουμε ότι θα καταφέρει να τα πάρει. Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ έχει την εξής σειρά αγώνων: Βόλος μέσα, Παναθηναϊκός έξω, ΟΦΗ μέσα, Λάρισα έξω, Ολυμπιακό μέσα, Ξάνθη έξω. Αυτό που βλέπουμε εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια είναι ότι ο ΠΑΟΚ, με…κάποιο τρόπο, αν χάσει βαθμούς, θα τους χάσει σε ντέρμπι. Μόνο που τώρα, έχει μεν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά ακριβώς τις ημέρες που γίνονται και τα παιχνίδια Κυπέλλου των δύο ομάδων, με τον Παναθηναίκό να έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτο στόχο έχει το Κύπελλο, άρα να δίνει λιγότερη σημασία στο ματς πρωταθλήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Θεωρητικά λοιπόν, η διαφορά με την οποία θα πάνε ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ στα πλέϊ οφς, θα κριθεί με βάσει τις πιθανότητες από τα αποτελέσματα των ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Άρα, από τις δύο εξόδους του Ολυμπιακού αύριο στο ΟΑΚΑ και σε ένα ακριβώς μήνα στην Τούμπα-με την ιδιαιτερότητα ότι τότε το ντέρμπι κορυφής θα γίνει ενδιάμεσα των αγώνων του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ για το Γιουρόπα Λιγκ.

Και δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία, ότι για να πάμε έστω με κάποια κανονικότητα τώρα στο τέλος προς τα πλέϊ οφς, πρέπει η διαιτησία να είναι καθαρή στα δυο αυτά ντέρμπι. Δυστυχώς δε, έχουμε ένα πολύ κακό προηγούμενο: τα αντίστοιχα ντέρμπι του α΄ γύρου, στα οποία η διαιτησία των ξένων που έφερε ο Μέλο Περέϊρα ήταν απαράδεκτη. Όλως τυχαίως δε, ήταν απολύτως εχθρική προς τον Ολυμπιακό.

Ειδικά στο 2-0 με την ΑΕΚ, με τον Πορτογάλο Ζόρζε Σόουσα, νόμιζες ότι δεν είχε έρθει διαιτητής, αλλά κανονικό «κομάντο»!-δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε, χειρότερη διαιτησία για τον Ολυμπαικό σε ντέρμπι μέσα στο Καραϊσκάκη! Και με τον φωτιά στο VAR είχε «δέσει» το γλυκό.

Στο δε 1-1 με τον ΠΑΟΚ, ο Ισπανός Σάντσεζ Μαρτίνεζ ήταν ένας ιδανικός διαιτητής για ομάδα που παίζει εκτός έδρας. Σφύριζε σε όλο το ματς όπως θα ήθελε ο ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα τη φάση του πρώτου πέναλτι που έγινε πάνω στον Ποντένσε και το οποίο έκανε πως δεν το είδε.

Το πώς ο Ολυμπιακός κατόρθωσε και πήρε με αυτές τις δύο διαιτησίες τέσσερις βαθμούς στα ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, είναι απλά η ιστορία του φετινού πρωταθλήματος: ο Ολυμπιακός επειδή είναι η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα καταφέρνει και επιβιώνει, με νύχια και με δόντια, μέσα σε αυτή την λαίλαπα της δήθεν εξυγίανσης που σαρώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μόνο που επειδή πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο Ολυμπιακός βοηθήθηκε πολύ από τον παράγοντα έδρα κι από τον κόσμο του σε εκείνα τα δύο ντέρμπι και εν πολλοίς νίκησε και τη διαιτησία, αλλά παίζοντας εκτός έδρας, στο ΟΑΚΑ και στην Τούμπα, θα είναι δύο φορές πιο δύσκολα, αν έχει τέτοια διαιτησία και πάλι. Αν δηλαδή αύριο ο Σλοβένος Ματέϊ Γιουγκ είναι όπως ήταν ο Πορτογάλος Ζόρζε Σόουσα στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ του α΄ γύρου κι αν ο όποιος διαιτητής έρθει για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός είναι όπως ήταν ο Ισπανός Σάντσεζ Μαρτίνεζ στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, πολύ απλά βάσει πιθανοτήτων, τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά για τον Ολυμπιακό και θα πάει στα πλέϊ οφς πέντε πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ…

Βεβαίως, ακριβώς αυτό είναι το πλάνο του «συστήματος», να φτάσουμε στα πλέϊ οφς με τον Ολυμπιακό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο -5, επαναλαμβάνω τ-ο-υ-λ-ά-χ-ι-σ-τ-ο-ν στο μείον πέντε! Προσέξτε, όμως, επειδή οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι: μπορεί και με καλή διαιτησία στο ΟΑΚΑ και στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός να χάσει. Δεν θα είναι παράλογο, ούτε παράξενο. Είναι δύο ντέρμπι, είναι εκτός έδρας, είναι δύο μάχες με τις άλλες δύο πιο δυνατές ομάδες στην Ελλάδα αυτή την τριετία. Ασφαλώς και είναι «μέσα» να τα χάσει και τα δύο ο Ολυμπιακός-προς το παρόν, πάντως, φέτος δεν έχει χάσει ντέρμπι. Ωστόσο, ας φροντίσει επιτέλους η UEFA να σταθούν στο ύψος τους οι διαιτητές που θα σφυρίξουν αυτά τα μεγάλα παιχνίδια κι από εκεί και πέρα ας κερδίσει αυτός που θα αποφασίσει η θεά μπάλα! Ο καλύτερος, ο πιο τυχερός κλπ, κλπ.

Τέλος πάντων, ο Γιούγκ τον Ολυμπιακό τον έχει ξαναπαίξει μία φορά, πριν εφτά χρόνια, στο Ολυμπιακός-Λεβάντε 0-1. Είχε βγάλει, βλέπω στις σημειώσεις μου, πολλές κίτρινες στους παίκτες του Ολυμπιακού, είχε σφυρίγματα που είχαν εκνευρίσει την εξέδρα, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερο, καθώς η πρόκριση είχε κριθεί από το πρώτο ματς (Λεβάντε-Ολυμπιακός 3-0) και στο δεύτερο ματς το τελικό σκορ είχε διαμορφωθεί μόλις από το 7’. Την ΑΕΚ την έχει παίξει δύο φορές, πιο πρόσφατα, και αυτήν με αρνητικά αποτελέσματα, στο Ντινάμο Κιέβου-ΑΕΚ 0-0 (αποκλεισμός) και στο Μπάγερν-ΑΕΚ 2-0. Απ΄ότι θυμάμαι με νορμάλ κι εκεί διαιτησία.

Δεν είναι πρώτη φορά που Σλοβένος καλείται να σφυρίξει ντέρμπι στην Ελλάδα. Και στον α΄ γύρο ο Μέλο Περέϊρα είχε φέρει τον Βίντσιτς για το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (2-2). Τότε, ο Σλοβένος, με το σκορ 1-2, είχε κρατήσει πέντε λεπτά καθυστερήσεις και στο…96’ ο VAR Τζήλος του είπε ότι έκανε λάθος και δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, κάτι που ασπάστηκε ο Βίντσιτς βλέποντας στη συνέχεια ο ίδιος τη φάση, σε ένα πέναλτι που εκτελέστηκε στο 101’, για να ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ.

Παρεμπιπτόντως, τουλάχιστον δύο φορές έχουν υπάρξει παρατηρητές του Γιούγκ σε διεθνή παιχνίδια του ισάριμα μέλη της ΚΕΔ της ΕΠΟ. Ο ίδιος ο Μέλο Περέϊρα ήταν παρατηρητής του στο Μονακό-ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι ο Ισπανός Μάριν ήταν παρατηρητής του στο Στεάουα-Βιτόρια.

Άσχετο: Εγώ τον παίκτη δεν τον ξέρω. Και δεν λέω ότι είναι…λίγα τα 40 γκολ που είχε βάλει ο Καρλίτος στη διετία του στην Πολωνία, με την Βίσλα και τη Λέγκια. Απλά δύο επισημάνσεις. Πρώτη, ότι το παιδί αυτό μέχρι τα 27 χρόνια του είχε παίξει μόνο Γ’ Ισπανίας και για λίγο Β΄ Κύπρου και Β΄ Ρωσίας. Και δεύτερη, ότι στην ίδια διετία, δηλαδή πέρσι και πρόπερσι, που έβαλε ο 29χρονος Ισπανός αυτά τα 40 γκολ στο πολωνικό πρωτάθλημα, ένας άλλος Ισπανός, ο 35χρονος Ανγκούλο, που είχε περάσει μία σεζόν από τον Απόλλωνα (Β΄ κατηγορία) και μία από τον Πλατανιά, έβαλε στο πολωνικό πρωτάθλημα 47 γκολ με τη φανέλα της Γκόρνικ.

ΠΗΓΗ: GAZZETTA