ΑΕΚ: Έχει ανάγκη να βρει τα συστατικά της πρωταθληματικής σεζόν

Η ΑΕΚ αναζητεί τα συστατικά που την οδήγησαν το 2018 στην κορυφή προκειμένου να κάνει πραγματικό restart και να μπει ξανά στον σωστό δρόμο.

Τα αγωνιστικά προβλήματα, αλλά και τα θέματα νοοτροπίας που προκύπτουν στην ΑΕΚ τελευταία και ειδικότερα μετά την ήττα στο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό δείχνουν ότι οι κιτρινόμαυροι έχουν χάσει τα στοιχεία εκείνα που τους οδήγησαν στον τίτλο πριν από ενάμιση χρόνο. Η ΑΕΚ αναζητεί τα συστατικά εκείνα της πρωταθληματικής σεζόν, ώστε να «χτίσει» ξανά πάλι ένα ανταγωνιστικό σύνολο υπό τις εντολές του Ίλια Ίβιτς, ο οποίος είναι αυτός που αποφασίζει για τα πάντα στο αγωνιστικό τμήμα.

Ένωση εντός αποδυτηρίων

Η ΑΕΚ χρειάζεται πρωτίστως το δεύτερο γράμμα των αρχικών της για να αποκτήσει αυτή η επανεκκίνηση ουσία και αποτέλεσμα. Η ένωση των αποδυτηρίων και το «όλοι μια γροθιά» ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της ΑΕΚ τη σεζόν που επέστρεψε στην κατάκτηση του τίτλου έπειτα από 24 χρόνια. Αυτή έχει χαθεί, κάτι που φανερώνουν τα πειθαρχικά παραπτώματα και οι εντάσεις στις συμπεριφορές παικτών. Γι’ αυτό άλλωστε και στη χθεσινή προπόνηση η ομιλία του Νίκου Κωστένογλου επικεντρώθηκε και εκεί, ενώ και οι ίδιοι οι παίκτες το αναγνώρισαν, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός αποδυτηρίων και να βρουν ξανά το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε στην πρωταθληματική σεζόν όταν κανείς δεν έβαζε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα.

Πάθος και προσήλωση

Ένα επίσης χαρακτηριστικό που λείπει από την ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο και προφανώς είναι συνέπεια της έλλειψης πραγματικής ενότητας αποτελεί το πάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι που επίσης διέκρινε τους κιτρινόμαυρους τη σεζόν του τίτλου, όταν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό όλοι έδιναν τα πάντα. Πολύ φυσιολογικά ήταν κάτι το οποίο ζήτησαν οι οπαδοί της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και περιμένουν να δουν άμεσα από τους παίκτες του Κωστένογλου. Επιπλέον μαζί με το πάθος οι κιτρινόμαυροι παρουσιάζουν και έλλειψη συγκέντρωσης, κάτι που τους έχει στοιχίσει σοβαρά ως τώρα με μια νωθρή ανασταλτική συμπεριφορά, δεχόμενοι 15 γκολ ήδη όταν τη σεζόν του τίτλου είχαν δεχθεί συνολικά μόλις 12 τέρματα.

Το 100% του ρόστερ

Μέσα στον αγωνιστικό χώρο η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να πάρει τα ποιοτικά στοιχεία που μπορούν να της δώσουν οι παίκτες με τους οποίους είναι δομημένο το ρόστερ. Τη σεζόν του τίτλου ο κάθε ένας ως μονάδα βοήθησε είτε λίγο είτε πολύ στην επιτυχία αυτή. Τώρα η συνεισφορά διάφορων μεταγραφών αγνοείται, άλλοι που δεδομένα έχουν ποιότητα δεν την βγάζουν στο γήπεδο και η ΑΕΚ είναι αναγκασμένοι να στηρίζεται από τη μέση και μπροστά στην ποιότητα και τη μέρα που θα βρεθούν οι παίκτες κλάσης του ρόστερ της. Ο Κωστένογλου μαζί με τους παίκτες του θα πρέπει να βρουν τον τρόπο ώστε αυτό να αλλάξει, με τον Ίλια Ίβιτς, όπως το κάνει από την πρώτη μέρα που ήρθε, να αξιολογεί το ρόστερ για να πάρει στο τέλος και τις αποφάσεις του αναφορικά με το «χτίσιμο» της επόμενης μέρας.

Νοοτροπία νικητή

Και φυσικά αυτό που φανερά λείπει από την ΑΕΚ είναι η νοοτροπία του νικητή που την έκανε πρωταθλήτρια το 2018. Όταν έβγαινε στο γήπεδο με αποφασιστικότητα, συστατικό που μέτρησε στα ντέρμπι εκείνης της σεζόν παίρνοντας τη νίκη στα πέντε από αυτά. Η ΑΕΚ από την περσινή σεζόν έχει απολέσει αυτή τη νοοτροπία και αυτό είναι εμφανές με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στα μεγάλα παιχνίδια, όπου αγνοεί τη νίκη σε 11 τελευταία τέτοια ματς. Αριθμός μεγάλος που αποδεικνύει ότι το πνεύμα του νικητή που την χαρακτήριζε έχει πλέον αλλοιωθεί.

Ποιότητα και προσωπικότητα

Την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, ο Ίλια Ίβιτς βρίσκεται στην αναζήτηση μεταγραφικών στόχων σε συγκεκριμένες θέσεις (στόπερ, χαφ, και αριστερό εξτρέμ) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να προχωρήσει σε προσθήκες που θα δώσουν στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή από το ρόστερ. Παίκτες με ποιότητα και κυρίως με προσωπικότητα, με το δεύτερο συστατικό να έχει τσαλακωθεί από το 2018 και έπειτα. Αλλά και στο θέμα προπονητή ο Ίβιτς θα είναι εκείνος που θα πάρει την απόφαση όταν είναι σίγουρος για την επιλογή του, φέρνοντας έναν τεχνικό που θα ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ομάδας και θα εμπνεύσει με κάθε τρόπο.

ΠΗΓΗ: GAZZETTA