ΑΕΚ: Οι πυλώνες της κρίσιμης τετράδας αγώνων που έρχεται

Το gazzetta.gr αναλύει τι πρέπει να διατηρήσει η ΑΕΚ και τι χρειάζεται να προσθέσει στο παιχνίδι της ενόψει της κρίσιμης τετράδας αγώνων που ακολουθεί μετά τη διακοπή.

Το διάστημα που ακολουθεί για την ΑΕΚ μετά τη διακοπή είναι πολύ σημαντικό μιας και η Ένωση έπειτα από τις ισοπαλίες με ΠΑΟΚ και ΑΕΛ βρίσκεται πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή. Προφανώς και η φετινή σεζόν θα είναι μεγάλη, από τη στιγμή που υπάρχουν και τα πλέι-οφ, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι πρέπει να διατηρήσουν αν όχι να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά από την πρώτη θέση στην τετράδα αγώνων που ακολουθεί. Αρχικά κόντρα στον Βόλο στη Ριζούπολη, εν συνεχεία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, και έπειτα με Ατρόμητο (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός). Άλλωστε, όπως είπε και ο τεχνικός διευθυντής, Ίλια Ίβιτς την Παρασκευή, τα αποτελέσματα είναι αυτή τη στιγμή για την ΑΕΚ ό,τι πιο σημαντικό και για βαθμολογικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, κάτι το οποίο φάνηκε και στο νικηφόρο σερί με τον Νίκο Κωστένογλου με το που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.

Συσπείρωση σε ομάδα και κόσμο

Ο πρώτος σημαντικός πυλώνας για την επιτυχία της ΑΕΚ στην τετράδα αγώνων που ακολουθεί, αλλά και συστατικό επιτυχίας για όλη τη σεζόν, είναι αναμφισβήτητα η διατήρηση της συσπείρωσης μέσα στην ομάδα. Ήταν κάτι που αποτέλεσε σημείο – κλειδί με το που ανέλαβαν Ίβιτς και Κωστένογλου τα καθήκοντά τους. Εκεί έπεσε μεγάλο βάρος, με συνέπεια να αλλάξει το κλίμα εντός των αποδυτηρίων και να βγαίνει ενέργεια στο γήπεδο. Αυτό είχε ως συνέπεια να έρθει και μια πρωτοφανής συσπείρωση από τη μεριά του κόσμου, όπως είδαμε στα εντός έδρας με Λαμία και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και πολύ περισσότερο στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Αστέρα και Παναιτωλικό σε Τρίπολη και Αγρίνιο, όπου οι φίλοι της Ένωσης έσπρωξαν τους παίκτες του Κωστένογλου.

Συγκέντρωση στον στόχο και κάθε ματς τελικός

Ένας δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο είχε στηριχτεί η ΑΕΚ και πήρε πολύτιμες βοήθειες ώστε να αλλάξει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί επί Καρντόσο ήταν να δουν οι παίκτες το κάθε παιχνίδι σαν ματς… επιβίωσης, σαν να ήταν κάθε ματς τελικός! Σε αυτό καθοριστικότατο ρόλο έπαιξε η παρουσία του Ίλια Ίβιτς από την πρώτη μέρα που έφτασε στα Σπάτα, με τον Σέρβο τεχνικό διευθυντή να το επαναλαμβάνει συνεχώς στους κιτρινόμαυρους. Και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Μετά τις ισοπαλίες με ΠΑΟΚ και ΑΕΛ που «έσπασαν» το νικηφόρο σερί της ΑΕΚ, οι παίκτες της Ένωσης θα χρειαστεί να βρουν ξανά τη συγκέντρωση που παρουσίασαν στο νικηφόρο σερί που έτρεξαν από την Τραπεζούντα ως το Αγρίνιο, έχοντας 100% το μυαλό τους προσηλωμένο στον επόμενο αγώνα και μόνο. Άλλωστε η ΑΕΚ δεν πετάει λευκή πετσέτα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε και από τον Ίβιτς την Παρασκευή. Και γι’ αυτό τον λόγο, στο διάστημα της διακοπής που διανύουμε, γίνεται ξανά δουλειά στη φυσική κατάσταση προκειμένου η Ένωση να καλύψει κι άλλο το χαμένο έδαφος που υπήρχε και από εδώ και στο εξής να αγγίζει το επιθυμητό σημείο σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα.

Η προσφορά του συνόλου και η αποτελεσματικότητα

Μέχρι στιγμής το… κουπί τράβηξαν οι Μάρκο Λιβάια και Πέτρος Μάνταλος, ενώ ακολούθησε και ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος ωστόσο πρόλαβε να δείξει λίγη από την αξία που διαθέτει καθώς έμεινε νοκ-άουτ για έναν μήνα με θλάση. Από εδώ και πέρα η ΑΕΚ θέλει να πάρει περισσότερα πράγματα στον επιθετικό τομέα από ένα ευρύτερο φάσμα παικτών. Άλλωστε, δεν είναι ψέμα, ότι η Ένωση από τη μέση και μπροστά διαθέτει ποιότητα και είναι κάτι που περιμένουν να δουν τόσο ο Κωστένογλου, όσο και ο Ίβιτς. Ο Ολιβέιρα είναι σημαντικό να επιστρέψει δριμύτερος και μαζί με τον Λιβάια να συνθέσουν ένα ποιοτικό και παραγωγικό δίδυμο, αλλά την ίδια στιγμή να δείξουν πράγματα και παίκτες όπως οι Ζεράλντες και Βέρντε οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο Ίβιτς, χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής, ενώ οι Ντέλετιτς και Αλμπάνης να πάρουν χρόνο και να βρουν μια σταθερότητα προκειμένου να προσφέρουν και αυτοί σε αυτό το κομμάτι, κάτι που ισχύει και στα χαφ για τους Κρίστιτσιτς και Σιμάο. Επιπλέον η Ένωση θα χρειαστεί να γίνει και πιο αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ομάδα με τις δεύτερες περισσότερες τελικές (66) στη Super League, μένοντας ωστόσο 10η στη λίστα της αποτελεσματικότητας.

Η νοοτροπία νικητή στα μεγάλα ματς

Ο τέταρτος πυλώνας, στοιχείο που πρέπει να προσθέσει η ΑΕΚ οπωσδήποτε αν θέλει να διατηρήσει και να καλύψει εν συνεχεία την απόστασή της από την κορυφή, είναι η νοοτροπία νικητή στα ντέρμπι και στα μεγάλα παιχνίδια. Στη Super League τελευταίο μεγάλο αποτέλεσμα σε τέτοιο ματς ήταν το 3-0 επί του Παναθηναϊκού την πρωταθληματική σεζόν και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018. Από τότε μέχρι σήμερα εντός των συνόρων η Ένωση έχασε εκείνη την ατσάλινη νοοτροπία που την χαρακτήριζε τη σεζόν του τίτλου, όταν και πήρε νίκες στα πέντε από τα έξι μεγάλα ματς που έδωσε με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Πέρυσι σε αυτά τα παιχνίδια είχε συνολικά τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ και τη φετινή σεζόν στο πρώτο μεγάλο ματς του πρωταθλήματος, έμεινε στο ισόπαλο 2-2 με τον ΠΑΟΚ. Αναμφισβήτητα το να βρει η ΑΕΚ αυτό το στοιχείο αποτελεί σημείο – κλειδί και ειδικότερα από τη στιγμή που στην τετράδα αγώνων που ακολουθεί υπάρχουν τα ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

ΠΗΓΗ: GAZZETTA